Genel Kimya

Eleme Yoluyla Ayıklama Nasıl Yapılır?

Tanecik boyutu farkından yararlanarak katı-katı heterojen karışımları bileşenlerine ayırmak için kullanılan yöntemlerden biri de elemedir. Eleme işlemi elekle yapılır. Kullanılacak eleklerin gözenek büyüklüğü, elenecek karışımı oluşturan maddelerin tanecik boyutuna göre değişir.

Un kullanılmadan önce, içindeki yabancı maddeleri ayırmak için elenir. Kullanılacak elekte un, eleğin gözeneklerinden geçmeli ama yabancı maddeler geçmemelidir. İnşaatlarda kullanılacak kum, eleme işlemiyle çakıl taşlarından ayrılır. Çiftçiler buğdayı samandan, pirinci çeltikten eleyerek ayırırlar. Bir karışımı bileşenlerine ayırmak için birden çok yöntem uygun olabilir. Örneğin buğday ile saman rüzgârda savrularak birbirinden ayrılabilir. Elma, portakal, zeytin gibi meyveleri ve bakliyatları tanecik büyüklüklerine göre ayırmak için de elekler kullanılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu