Genel Kimya

Ultraviyole İle Su Dezenfeksiyonu, Temizlenmesi Nasıl Yapılır?

Ultraviyole ile su dezenfeksiyonunda ısı ve kimyasal madde kullanılmadan su içinde mevcut tüm bakteri tipleri, virüsler ve diğer mikroorganizmaları öldürmekte suyun tadında ve bileşeninde bir değişiklik meydana gelmemektedir.

Bakteriler suyun içinde kuru havadakinden daha uzun süre Ultraviyole ışınlarına dayanırlar. Bakterilerin öldürülebilmeleri için  ultraviolet    ışının direkt olarak üzerlerine çarpması gerekir, bu yüzden suyun mümkün olduğu kadar berrak olması gerekir. Bu amaçla U V  dezenfeksiyon sistemleri tortu arıtımı, kireç arıtımı ve Aktif Karbonda yer aldığı şekillerde ikili, üçlü ve dörtlü olarak da geliştirilmiştir.

Söz konusu dezenfeksiyon,  su deposunun içinde oluşabilecek mikrobik kirlenmeye karşı, sistemden siterilize edilmiş olarak depoya alınan su iç döngü halinde sürekli olarak dezenfaktasyon yapılacaktır.

Bu yöntemde, dalga boyu 254.7 nanometre olan ultraviyole ışınımı kullanılır. Bu ışınım, suyun içindeki mikroorganizmaların, DNA yapısında bozulmaya sebep olup, üremeyi engeller. Ultraviyole sistemler, dezenfeksiyon amacıyla, oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak bu sistemlerde dikkat edilmesi gereken konu, sistemin nihai kullanıma mümkün olduğunca en yakın yere konmasıdır. Ayrıca, sistemden çıkan su özellikle atmosfere açık ayrı bir üniteye girmemeli ve bekletmeden kullanılmalıdır. Ayrıca, voltaj düşümleri veya elektrik kesintilerinde, sistemin bir jeneratör sistemine bağlı olması faydalı olacaktır. Sadece yüzde 10’luk bir voltaj düşümü, sistemin etkinliğini %20 oranında azaltabilmektedir.

Ultraviyole sistemlerin, estetik olarak görünümü bulanık olan sularda kullanılması durumunda, suyun UV ünite öncesinde hassas partikül tutma kabiliyetine sahip tortu filtrelerinden geçirilerek bulanıklılığının giderilmesi şarttır. Zira, mikroorganizmalar, büyük partiküllerin ışınımı engellemesi sonucu, UV üniteden canlı çıkabilmektedir. UV ünitelerin ayrıca periyodik bakımı önemlidir. Senede bir kere UV lamba değişimi ve ham su kalitesine bağlı olarak, periyodik olarak kuvars cam temizliğinin yapılması çok önemlidir. Bu temizliğin yapılmaması, UV ışınım etkinliğini azaltacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu