Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları

Yağ Endüstrisinde Kullanılan Kavramlar

Yağlar üretim şekline göre sızma, riviera, rafine ve vinterize olarak adlandırılır..

Sızma Yağ

Yağın yapısını değiştirmeden saflığını ve tadını koruyarak mekanik yöntemler ve ısı uygulaması ile elde edilen yağdır. Yağı saflaştırmak amacı ile ürüne sadece su ile yıkama, çöktürme, süzme ve santrifüjleme işlemleri yapılır. Sızma yağ; asit oranı yüksek, keskin ve güçlü bir tada sahip olan yağdır.

Rafine Yağ

Yağın yapısı değiştirilmeden ağartma, koku, asitlik ve reçine giderme gibi işlemlere tabi tutulmasıyla elde edilen yağdır. Yağa yabancı madde eklenmez. Kokusu ve asitlik derecesi daha az olan, açık renkli rafine yağların gıda değeri azdır.

Riviera Yağ

Rafine yağa belirli oranlarda (%15-40) sızma yağ karıştırılması ile elde edilen yağdır. Sızma yağa göre tadı ve kokusu daha hafiftir.

Vinterize Yağ

Yağlarda bulunan yağ asitlerinin aşamalı olarak soğutularak dondurulması sağlanır. Donmuş yağ asitlerinin süzülerek yağdan uzaklaştırılması sonucunda elde edilen yağa vinterize yağ denir. İşlem sonucunda yağın bulanıklığı giderilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu