Asitler Bazlar ve Tuzlar

Asit ve Bazlarda pH Kavramı

Asitler ve bazlar canlı organizmada önemli işlevi olan maddelerdir. Asetil salisilik asit ya da magnezyum hidroksit gibi maddeler halk arasında aspirin ve magnezya sütü olarak bilinir. Televizyonda sabun ve şampuan reklamlarında sıkça “pH” sözcüğü ifade edilir.

Şimdi “pH” kavramının ne olduğunu ve nerelerde kullanıldığını öğrenelim. Bir çözeltinin asitlik özelliği birim hacminde içerdiği hidrojen iyonu (H+) mol sayısıyla; baz özelliği ise birim hacminde içerdiği hidroksit iyonu (OH-) mol sayısıyla ölçülebilir. pH, çözeltilerin asitlik ya da bazlık derecesini göstermek için kullanılan ölçü birimidir. pH’nin açılımı “power of hydrogen”dır (povır of haydrıcın/ hidrojenin gücü).

Sulu bir çözeltideki hidrojen iyonu miktarını ölçmek için geliştirilmiş cihazlara pH metre denir (Görsel 3.14 ). Oda kuşullarındaki bir maddenin ne kadar asidik ya da bazik özellikte olduğunu belirlediğimiz pH ölçeği 14 birimden oluşur.

pH değeri 0 ile 7 arasında ölçülen maddeler asidik, 7 ile 14 arasında ölçülen maddeler ise bazik özellik gösterir. pH değeri 7 olan maddeler nötral özelliktedir. pH değeri sıfıra yaklaştıkça asitlik kuvveti, pH değeri 14’e yaklaştıkça bazlık kuvveti artar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu