Asitler Bazlar ve Tuzlar

Çamaşır Suyu ve Tuz Ruhunun Kimyasal Nitelikleri

Çamaşır suyu ve tuz ruhu temizlik ve hijyen amaçlı kullanılan evsel kimyasallardandır.

Ancak ikisinin bir arada kullanımının getirdiği tehlikeler gazete haberlerine yansıyacak kadar çoktur. NaClO (sodyum hipoklorit) ağartıcı olarak çamaşır sularında kullanılan kimyasallardandır. Evlerde temizlik amaçlı kullanılan tuz ruhu (HCl) hidroklorik asidin %10 – %12’lik sulu çözeltisidir. Çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit sulu ortamda hipokloröz asit olarak bulunur.

Tepkime sonucunda oluşan hipokloröz asit (HClO) bir başka asit olan tuz ruhu yani HCl ile karıştırılırsa aşağıdaki tepkime oluşarak toksik klor gazı oluşur.

Çamaşır suyu ve tuz ruhu birbiriyle kesinlikle karıştırılmaması gereken evsel kimyasallardır. Açığa çıkan klor gazı keskin ve boğucu bir kokuya sahiptir. Oluşan klor gazı; gözleri, mukoza zarını, boğazı ve akciğerleri etkiler. Uzun süre klor gazına maruz kalınması ölüme neden olabilir. Sirke ile çamaşır suyu karıştırıldığında da sirkede bulunan asetik asitten dolayı yine klor gazı oluşur ve benzer etkiyi gösterir. Evsel kimyasalların, asit ve bazların ambalajları üzerindeki güvenlik uyarılarına kesinlikle dikkat edilmeli, kullanım talimatlarına uyulmalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu