Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları

Geri Dönüşümün Önemi ve Ekonomiye Katkıları Nedir?

Geri dönüşüm, kullanılmış malzemeleri yeni malzemelere veya ürünlere dönüştürme işlemine denir. Polimer, kâğıt, cam ve metallerin neredeyse tamamı geri dönüştürülebilir malzemelerdir.

Geri dönüştürülebilen hiçbir şey çöp değildir. Geri dönüşüm sembolü Görsel 4.1.26ʼdaki gibidir. Üzerinde bu sembolü taşıyan ürünler geri dönüşüm kutusuna atılmalıdır (Görsel 4.1.27). Geri dönüşüm ham madde sorununu ortadan kaldırdığı gibi çevre kirliliğini de önler. Ayrıca iş olanakları sağlar ve yeniliğe teşvik eder. Ülkelerin gelişmişlik seviyesi geri dönüşüme yapılan katkı ile doğru orantılıdır. Ülkemizde bir yılda polimer, kâğıt, cam ve metallerin yaklaşık bir milyon tonu geri dönüştürülmektedir. Geri dönüşüm yapılarak ülke ekonomisine katkı sağlanabileceği gibi doğal kaynakların verimli kullanılması ve enerji tasarrufu sağlanır.

İçindekiler

Metal

Metaller çeşitli cevherlerin farklı yöntemlerle işlenmesi sonucunda elde edilir. Cevherlerin çıkarılması ve metale dönüştürülmesi sırasında bitki örtüsü ve doğa zarar görür. Bazı metallerin eldesinde zararlı kimyasallar kullanılır. Bazı metaller ise doğada eser miktarda bulunur. Metallerin geri dönüşümü yapılarak yeryüzü kaynakları verimli kullanılmış, doğa zarar görmemiş ve üretim için gereksiz para ve enerji harcanmamış olur. Örneğin demir ve çelik tekrar tekrar kullanılabilen metallerdir. Bunların geri dönüşümlü olarak kullanılması daha az üretim gerektiririr. Yeni üretimin azaltılması nedeniyle CO2 emisyonu yaklaşık %58 oranında azaltılır. Böylece iklim değişiklikleri önlenmiş olur.

Cam

Camın ham maddesi kumdur. Camı elde etmek için kum yüksek sıcaklıklarda eritilir. Bunun için de çok fazla enerji harcanır. Oysa tek bir cam şişeyi geri dönüştürmek, 100 watt’lık bir ampülü 4 saat yakmak ve bir televizyonu 20 dakika çalıştırmak için gereken enerjiyi tasarruf etmek demektir.

Polimer

Polimerlerin büyük bir kısmının ham maddesi petrol türevidir ve petrol yenilenebilir enerji kaynağı değildir. Bu nedenle polimer malzemelerin geri dönüştürülmesi ham madde sıkıntısını ortadan kaldırarak ülke ekonomisine katkı sağlar. Ayrıca polimerlerin çoğu doğada bozunmadığı için çevre kirliliği de önlenmiş olur.

Kâğıt

Kâğıt selülozdan, dolayısıyla ağaçlardan elde edilir. Ağaçlar ormanları oluşturur ve ormanlar dünyanın akciğerleridir. Ormanların oluşumu da yıllar gerektirir. Ormanların korunması sera gazlarının salınımını azaltır. İklim değişiklikleri önlenebilir. Kâğıt kolay dönüştürülebilen bir malzemedir. Kâğıdın dönüştürülmesi su ve enerji tasarrufu sağlar. Unutulmamalıdır ki dünyadaki kaynaklar sınırsız değildir. Bir Kızılderili atasözü, “Dünya bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.’’ der. Her birey geri dönüşüme yeterince katkı sağlarsa dünya kaynakları tasarruflu kullanılmış olur ve böylece bizden sonraki nesiller de kaynak sıkıntısı yaşamaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu