Karışımlar

Karışımların Donma Sıcaklığının Değişimi

Kışın buzlu yollara tuz serpilir ve buz erir. Tuzla buz karışınca buz niçin erir? Kışın araba radyatörlerine antifriz konulur. Bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Deney 2.5’i uygulayarak bu sorulara cevap arayalım.

Saf maddeleri tanımamızı sağlayan kimlik özellikleri vardır. Karışımların ise bu tür kimlik özellikleri yoktur. Bir karışımda çözünen madde, saf çözücünün özelliklerini değiştirir. Deney 2.5’te de görüldüğü gibi çözeltinin donma sıcaklığı, saf çözücünün donma sıcaklığından düşüktür. Saf maddeler belli bir donma sıcaklığına sahiptir ve madde tamamen donup katı hâle gelinceye kadar sıcaklık değişmez (Grafik 2.1). Karışımların donma sıcaklıkları ise sabit değildir ve donma süresince sıcaklık düşmeye devam eder (Grafik 2.2).

Kışın araba radyatörlerine konulan antifriz (genellikle glikol), su ile karışarak bir çözelti oluşturur ve suyun donma sıcaklığını düşürerek aracımızı korur (Görsel 2.30). Aksi hâlde aracın içindeki su donar. Donan suyun hacmi genişleyerek motorun bazı bölümlerinin parçalanmasına neden olur. Ancak zehirli kimyasallar içerdiğinden antifriz kullanırken sağlığımıza ve çevreye vereceği zararı unutmamalıyız. Antifrizle doğrudan temastan kaçınmalıyız. Antifriz değişimi yaparken atıkları doğrudan çevreye bırakmamalıyız. Aynı şekilde buzlu yollara serpilen tuz da suyun donma sıcaklığını (–12°C) düşürerek buzlanmayı engeller. Çünkü tuz-buz karışımının donma sıcaklığı saf sudan düşüktür.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu