Karışımlar
Karışımların Kaynama Sıcaklığının Değişimi
Karışımların belli bir donma sıcaklıklarının olmadığını ve donma süresince sıcaklığın azalmaya devam ettiğini önceki konuda öğrendik. Acaba karışımların belli bir…
Devamını Oku »Karışımların Donma Sıcaklığının Değişimi
Kışın buzlu yollara tuz serpilir ve buz erir. Tuzla buz karışınca buz niçin erir? Kışın araba radyatörlerine antifriz konulur. Bunun…
Devamını Oku »Çözünmüş Madde Oranını Veren İfadeler
Çözelti, çözücü ve çözünenin türüne göre adlandırılabilir. Örneğin tuz ve sudan oluşan çözelti için “tuzlu su” veya “tuz-su çözeltisi” diyebiliriz.…
Devamını Oku »Sıvı Çözeltilerde, Çözücü ve Çözünen Tanecikleri Arası Kuvvetler
Çözücü ve çözünen tanecikler arası çözünmeyi sağlayan çekim kuvvetleri farklı adlar alabilir. ● İyonik bileşikler ile polar çözücüler arasındaki etkileşim,…
Devamını Oku »Çözünme Olayı Nasıl Gerçekleşir?
Çözünme olayı, çözücü ve çözünenin birbiri içinde homojen dağılmasıyla gerçekleşir. Bu olay tanecikler arası çekim kuvvetleriyle ilgilidir. İki maddenin birbiri…
Devamını Oku »Heterojen Maddelerin Sınıflandırılması
Heterojen karışımlar bileşenlerinin fiziksel hâllerine göre süspansiyon, emülsiyon, aerosol, koloit vb. şekilde sınıflandırılabilir. Bir katının çözünemediği bir sıvı içinde küçük…
Devamını Oku »Karışımları Niteliklerine Göre Sınıflandırılması
Bazı maddelerin karışım olduğunu gözümüzle fark edebiliriz. Ancak bazı maddelerin saf mı yoksa karışım mı olduğunu çıplak gözle anlayamayız. Geleneksel…
Devamını Oku »Homojen ve Heterojen Karışımlar
Çevremizdeki varlıkların çoğu iki ya da daha çok elementten oluşur. Bir taş parçasına baktığınızda gözünüzle bu taşın içinde en az…
Devamını Oku »